• Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Každoročne sa naša škola zapája do projektu: „Záložka do knihy spája školy“. Tento rok prebehol 14. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá s názvom: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

            Cieľ česko-slovenského projektu je  nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo Slovenskej republiky vytvoria záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnia tému československého projektu Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov, a vymenia si ju so žiakmi z pridelenej partnerskej školy z Českej republiky. Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, priateľských kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike. Našou družobnou školou bola tento rok základná škola z Prahy 1.

            Sprievodným programom výroby záložiek môžu byť rôzne aktivity zamerané na podporu kreatívneho čítania. Napríklad hodiny hlasného čítania, literárne kvízy, recitačné alebo čitateľské súťaže, žiacke besedy o prečítaných knihách, besedy s rodičmi alebo starými rodičmi žiakov o obľúbených knihách, besedy so spisovateľmi alebo s ilustrátormi, čítanie dobrodružných príbehov a rozprávok staršími žiakmi mladším žiakom, dramatizácie básničiek a rozprávok, tvorba leporel podľa námetu z prečítaných alebo vypočutých príbehov, písanie vlastných príbehov podľa fantázie, čitateľské dielne, písanie čitateľských denníkov, literárne prezentácie, návštevy školskej knižnice alebo verejnej knižnice. Fotky: Záložka do knihy spája školy.

        • Týždeň hlasného čítania
          • Týždeň hlasného čítania

          • Kniha putuje s nami už od detstva. Je najlepším priateľom človeka, lebo dokáže povzbudiť a spríjemniť voľné chvíle. Je nenahraditeľným pomocníkom, ktorý ponúka množstvo nových informácií a zaujímavostí, pomáha nám spoznávať svet okolo nás. Schopnosť rozumieť textu a pochopiť ho, je pre úspech v živote a v štúdiu nevyhnutná. V škole sme si preto zvolili jeden novembrový týždeň, ktorý sme venovali hlasnému čítaniu a nazvali sme ho „ Týždeň hlasného čítania.“ Myšlienkou tejto aktivity bolo prehĺbiť vzťah ku knihám, zvyšovať záujem o čítanie a v neposlednom rade i vytvárať priateľské vzťahy medzi deťmi navzájom. Počas celého týždňa od 20.11.2023 – 24.11. 2023 chodili starší spolužiaci čítať mladším spolužiakom. Tí mladší tak mali možnosť vypočuť si  rozprávky a príbehy, ktoré im čítali starší kamaráti, zabaviť sa, bystriť svoju pozornosť, zapojiť sa do kvízov či odpovedať na rôzne otázky. Pevne veríme, že aj takouto formou boli starší i mladší žiaci motivovaní k čítaniu a vytvorili si tak bližší vzťah nielen ku knihám, ale aj k sebe navzájom.

            Srdečne ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom, ktorí sa podieľali na tejto krásnej aktivite. Už teraz sa všetci tešíme na ďalšie pokračovanie.

            Fotky z akcie nájdete vo fotoalbume Týždeň hlasného čítania.

        • Vyhodnotenie súťaže iBobor
          • Vyhodnotenie súťaže iBobor

          • 6. – 10. novembra sa uskutočnila informatická súťaž iBobor. Tento rok sa žiakom našej školy veľmi darilo. 16. novembra sme v škole odmenili úspešných riešiteľov, dokopy sme rozdali až 54 diplomov. Z každej triedy spomeniem najviac úspešného riešiteľa tejto súťaže: Juraj Morvay – 2A, Patrik Prodaj – 2B, Vivien Jurčová – 3A, Paulína Bohunická – 3B, Adela Podhorská – 4, Matej Gažo – 5, Patrik Blaho – 6, Šimon Brestovanský – 7, Ema Choreňová – 8, Patrik Adamovič – 9. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželám a prajem veľa úspechov aj v ďalších súťažiach. Fotky si môžete pozrieť v galérii: Vyhodnotenie súťaže iBobor.

        • Beh Terryho Foxa
          • Beh Terryho Foxa

          • Každý rok sa v organizuje celosvetové športové podujatie "Beh Terryho Foxa" usporiadané na počesť kanadského atléta Terryho Foxa. Tento bežec ochorel na rakovinu, v dôsledku čoho mu bola amputovaná jedna noha. Aj napriek uvedenému handicapu zabehol s jednou zdravou nohou cez 5300 km. Žiaci prvého stupňa si túto udalosť pripomínajú a inak tomu nebolo ani tento rok. So športovým nasadením a vervou zabehli úctyhodnú trasu a snažili sa zo seba vydať čo maximum. Veríme, že akcia ich oslovila a možno i pozitívne motivovala k behu či inému druhu športu. Fotky sú v albume Beh Terryho Foxa.