• Krúžok Šikovníček – 1. polrok
          • Krúžok Šikovníček – 1. polrok

          • Žiaci z 3.A, ktorí navštevujú krúžok Šikovníček, pri doterajšej náplni práce dokazovali, že sú naozaj veľmi šikovní a zruční v mnohých oblastiach - športovali i tvorili, učili sa nové veci a veľa sa zabávali. Krásne jesenné počasie využili na tvorenie obrázkov z prírodnín a v rámci pohybových aktivít boli na turistike na umelom kopci. Neskôr si zahrali vybíjanú a aj si zasúťažili v telocvični. No naučili sa aj piecť jablkové koláčiky z lístkového cesta a medovníky, vyskúšali si zdobenie bielkovou polevou. Na vianočné trhy naaranžovali krásne svietniky, naučili sa vyrobiť si sviečku z medového plátu. Popritom sa veľa zabavili, nasmiali, naučili sa lepšej komunikácii i spolupráci a upevňujú si kamarátske vzťahy. Foto v galérii: Krúžok Šikovníček – 1. polrok.

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov riaditeľka ZŠ s MŠ Dolná Krupá

            udeľuje riaditeľské voľno

            21. 12. (štvrtok) a 22. 12. (piatok) 2023

            z dôvodu vysokej chorobnosti pedagogických a prevádzkových zamestnancov

            pre všetkých žiakov ZŠ aj MŠ.

            PaedDr. Ivana Ladvenicová

            riaditeľka školy

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

            z dôvodu vysokej chorobnosti pedagogických a prevádzkových zamestnancov sa skracuje výchovno – vzdelávací proces od 15. 12. – 19. 12. 2023 na 5 vyučovacích hodín.

            V stredu 20. 12. 2023 budú mať žiaci vianočné večierky. Obed bude zabezpečený. ŠKD z technických príčin nebude. Preto Vás prosíme, aby ste si svoje deti vyzdvihli do 12:30 hod.

            Ďakujeme za spoluprácu.

        • Aktivita: Ako byť dobrým kamarátom
          • Aktivita: Ako byť dobrým kamarátom

          • V týchto dňoch rozvoniavala na prvom stupni horúca čokoláda ☕️ a hlavnou témou bolo priateľstvo. Okrem toho, že si žiaci osladili vyučovanie, venovali sa rôznym aktivitám so školskou špeciálnou pedagogičkou Mgr. Michaelou Kotešovskou. Aktivity boli zamerané na rozvoj pozitívnej klímy v triede a proti šikane. Fotky: Aktivita: Ako byť dobrým kamarátom.

        • Luskáčik
          • Luskáčik

          • Kto by nepoznal aspoň úlomky príbehu E. T. A. Hoffmana - Luskáčik a Myší kráľ? Zasnežená krajina, Vianoce klopúce na dvere, dvaja nedočkaví súrodenci Marienka a Frico, hračky, mágia, boj dobra so zlom...

            Je normálny zimný deň. Krajina je pokrytá bielou perinou a všetko sa zdá byť napohľad obyčajné. To sa však mení príchodom tajomného a čarovného strýka Drosselmeiera. Pod jeho taktovkou babíky i ostatné hračky ožívajú. Ožíva i ním prinesený Luskáčik. Luskáčik sa čarami mení z drevenej hračky na udatného princa, ktorý sa podujme zachrániť všetkých zo spárov zlého Myšieho kráľa.

            Námet knihy sa stal podkladom pre ruského skladateľa z obdobia romantizmu Piotra Iľjiča Čajkovskeho. Ten svojím majstrovstvom vytvoril balet hraný v dvoch dejstvách s nezabudnuteľnými skladbami ako Pas de deux, Valse de fleurs a mnohé ďalšie. Žiaci 7. ročníka a pár žiačok 8. ročníka mali možnosť zhliadnuť toto baletné dielo 14. 12. 2023 v Slovenskom národnom divadle. Žiakom sa predstavenie páčilo, a teda všetkých účinkujúcich ocenili veľkým potleskom i následným standing ovation. Veríme, že toto baletné dielo prenieslo do sŕdc detí porozumenie, lásku, cit a nalialo im doň aspoň trochu vianočnej atmosféry.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Luskáčik.

        • Detský čin roka
          • Detský čin roka

          • Už niekoľko rokov prebieha projekt Detský čin roka. V roku 2023 sa do projektu zapojil aj náš žiak Martin Fajnor. Vo svojej kategórii "Detský čin na nete" vyhral 1. miesto, a preto sa v dňoch 11. - 12. 12. 202 zúčastnil slávnostného vyhodnotenia tejto akcie, ktorá sa konala na lodi Ponton.

            Detský čin roka je projekt, ktorý už dve desaťročia motivuje deti ku konaniu dobrých skutkov, učí ich ľuďskoti, empatii, porozumeniu a iným etickým hodnotám. Rovnako tak im pomáha uvedomovať si, že neexistuje malý dobrý skutok, ale že každý čin - či už vykonaný na internete, ako pomoc zvieraťu, rovesníkovi, dospelému či dobrý nápad je VEĽKÝ. Príbehy sú triedené do 8 kategórií podľa námetu skutku. Zo všetkých skutkov odborná porota vyberie pre každú kategóriu 5 "najlepších" a z nich detská porota, žiaci škôl z celého Slovenska, vyberie ten, ktorý sa im najviac páčil. Tento rok o víťazoch rozhodlo cez 26 000 detských portocov z takmer 320 škôl.

            Možno aj tento Martinov počin vás inšpiruje natoľko, že i vy prejavíte záujem zapojiť sa do projektu Detský čin roka 2024 a podelíte sa so svojím dobrým skutkom, pretože ako sme spomenuli vyššie - neexistuje malý dobrý skutok. Každý dobrý skutok je výnimočný.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Detský čin roka.

        • Exkurzia na Hospodársky dvor PD Krupá
          • Exkurzia na Hospodársky dvor PD Krupá

          • Dňa 12.12.2023 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili exkurzie na Hospodársky dvor Poľnohospodárskeho družstva Krupá. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s chovom hovädzieho dobytka – jalovíc, dojníc, teliatok. Navštívili miestnosť na dojenie mlieka, prvotné spracovanie mlieka. Ďakujeme pracovníkom PD, že nám umožnili návštevu poľnohospodárskeho družstva. Fotky: Exkurzia na Hospodársky dvor PD Krupá.

        • Mikuláš v škole
          • Mikuláš v škole

          • Je len málo dní, na ktorých príchod deti čakajú tak, ako na Mikuláša. Aká by to bola škola, ktorú by Mikuláš obišiel? Aj do našej školy zavítal Mikuláš v sprievode čertov a 2 krásnych anjelov, bez ktorých by Deň sv. Mikuláša nebol tým, čím je. Mikuláša, anjelov a čertov očakávalo najviac deti na prvom stupni. Veru, veru, radosť striedal strach. Tí, ktorí boli dobrí, sa samozrejme nemali čoho obávať. A tí, ktorí boli neposlušní, čertovi sľubovali všetko možné. Aj slzičky sa kotúľali dole líčkom. Mikuláš s pomocníkmi bol štedrý, každému porozdával darčeky. Deti mu zaspievali, zarecitovali a potom sa Mikuláš pobral k starším žiakom. Aj tu čerti trošku popreháňali niektoré deti, no všetko sa na dobré obrátilo. Práve teraz je ten najlepší čas zamyslieť sa nad zmyslom týchto tradícií, aby sa z nich nevytratilo čaro a láska. Všetci si prajeme, aby čerti  o rok  nemali žiadnu robotu! Fotky: Mikuláš v škole.

        • Západoslovenské múzeum a Vianočné trhy
          • Západoslovenské múzeum a Vianočné trhy

          • Návštevu Trnavy krúžkari v utorok začali prehliadkou rôznych expozícií v Západoslovenskom múzeu.  V Kampanologickej expozícií sme obdivovali menšie i obrovské zvony, najstarší z roku 1491. Obzreli sme si sakrálne pamiatky z dejín kresťanstva, živú a neživú prírodu Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty i expozíciu Ľudový textil trnavského regiónu, ktorú tvorí tradičný odev vidieckeho obyvateľstva, obradový odev nevesty a ženícha, sviatočný i pracovný letný odev, ako aj zimný odev zo súkna a kožušiny. Dozvedeli sme sa, že trnavský sviatočný ľudový odev patril medzi najreprezentatívnejšie a najnákladnejšie na Slovensku. Interaktívna Archeologická expozícia ponúkla deťom možnosť skryť sa v jaskyni, skúsiť lov oštepom, kameňom roztĺcť obilie na múku i zaodieť starovekého človeka. Po prehliadke múzea sme sa presunuli do centra mesta, kde sme si vychutnali predvianočnú atmosféru trhov. Nesmel chýbať punč a iné dobroty a na záver spoločné foto. Fotky: Západoslovenské múzeum a Vianočné trhy.

        • Environmentálny krúžok
          • Environmentálny krúžok

          • Žiaci, ktorí navštevujú environmentálny krúžok, sa zapojili do kampane „klímaTYzuj“ a za aktivity počas októbra získali balíček „greenfluencera“. Odmenou za ich úsilie boli aj vecné ceny (pexeso, perá, diáre, kvarteto, knihy o vtákoch a rastlinách), ale deti sa najviac potešili vtáčej búdke, ktorú umiestnia v areáli školy a počas zimných mesiacov budú prikrmovať vtáčiky. Fotky: Environmentálny krúžok.

        • Školské vianočné trhy
          • Školské vianočné trhy

          • Pred prvou adventnou nedeľou – 2.12. 2023 sme v spolupráci s Rodičovským združením ZŠ v Dolnej Krupej a kolektívom učiteľov našej školy zorganizovali VIANOČNÉ TRHY, ktoré boli spestrené vystúpením detí Detskej ľudovej hudby Čarovné strunky, Tanečného krúžku zo Základnej školy a Detského súboru Krupanček. Sprievodným programom boli dielničky pre deti. Myšlienka týchto trhov - predaj výrobkov detí, pedagógov, rodičov a starých rodičov oslovila nie málo ľudí. Vianočné trhy navštívilo veľa domácich aj „cezpoľných“ občanov, ktorí kúpou týchto výrobkov prispeli na rôzne pomôcky a akcie pre našich žiakov. Ďakujeme! Fotky: Školské vianočné trhy.

        • Zážitková hodina informatiky
          • Zážitková hodina informatiky

          • Dňa 7.12. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili na zážitkovej hodine informatiky v DXC Technology v Bratislave. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín. Každá z nich absolvovala 4 edukačné bloky: blokové programovanie pomocou hry Minecraft, prácu s 3D tlačiarňou, rozobratie počítača a bezpečnosť na internete. Pre žiakov aj vyučujúcich bolo pripravené pohostenie a všetci nakoniec dostali reklamné darčeky. Fotky si môžete pozrieť v galérii: Zážitková hodina informatiky.

        • Prírodovedno-poznávacia exkurzia - Viedeň
          • Prírodovedno-poznávacia exkurzia - Viedeň

          • Dňa 23.11.2023 absolvovali naši žiaci prírodovedno-poznávaciu exkurziu do hlavného mesta Rakúska, Viedne. Pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka to bol pekný a zmysluplne strávený deň plný zážitkov. Prvou zastávkou nášho pobytu v hlavnom meste Rakúska bolo Technické múzeum (Technisches Museum Wien).

            Toto „zážitkové“ múzeum sa nachádza v krásnom objekte z obdobia secesie a ponúka priestor na výnimočné pohľady do sveta techniky. Na niekoľkých tematicky rozdelených poschodiach sme si prezreli a najmä vyskúšali množstvo jedinečných interaktívnych exponátov.

            Prírodovedecké múzeum vo Viedni, ktoré bolo našou druhou zastávkou, sa nachádza na Námestí Márie Terézie priamo oproti jeho architektonickej dvojičke – Umeleckohistorickému múzeu. Prírodovedecké múzeum je rozdelené do viacerých oddelení. Videli sme stále i dočasné expozície. Prešli sme 39 oddeleniami, kde sme mohli vidieť mineralogicko-petrografické, geologicko-paleontologické, botanické, tri druhy zoologických oddelení, oddelenie archeologickej biológie a antropológie. Pod jednou strechou múzea sme zažili fascinujúci prehľad o dejinách Zeme od hmyzu cez drahokamy a minerály až po plazy z druhohôr. Mnoho vypchatých exponátov už vyhynutých alebo extrémne ohrozených zvieracích druhov dodávajú múzejnej zbierke nesmiernu hodnotu.

            Slnečný a chladný deň vo Viedni sme zakončili návštevou najväčšieho a najznámejšieho vianočného trhu pred mestskou radnicou, oficiálne jedného z najpozoruhodnejších vianočných trhov v Európe. Tu sme si vychutnali pravú a pre mnohých z nás v tomto roku aj prvú vianočnú atmosféru.  Len keby toho času bolo viac...Fotky:

            Prírodovedno-poznávacia exkurzia - Viedeň.

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Každoročne sa naša škola zapája do projektu: „Záložka do knihy spája školy“. Tento rok prebehol 14. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá s názvom: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov.

            Cieľ česko-slovenského projektu je  nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo Slovenskej republiky vytvoria záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnia tému československého projektu Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov, a vymenia si ju so žiakmi z pridelenej partnerskej školy z Českej republiky. Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, priateľských kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov v Českej republike. Našou družobnou školou bola tento rok základná škola z Prahy 1.

            Sprievodným programom výroby záložiek môžu byť rôzne aktivity zamerané na podporu kreatívneho čítania. Napríklad hodiny hlasného čítania, literárne kvízy, recitačné alebo čitateľské súťaže, žiacke besedy o prečítaných knihách, besedy s rodičmi alebo starými rodičmi žiakov o obľúbených knihách, besedy so spisovateľmi alebo s ilustrátormi, čítanie dobrodružných príbehov a rozprávok staršími žiakmi mladším žiakom, dramatizácie básničiek a rozprávok, tvorba leporel podľa námetu z prečítaných alebo vypočutých príbehov, písanie vlastných príbehov podľa fantázie, čitateľské dielne, písanie čitateľských denníkov, literárne prezentácie, návštevy školskej knižnice alebo verejnej knižnice. Fotky: Záložka do knihy spája školy.

        • Týždeň hlasného čítania
          • Týždeň hlasného čítania

          • Kniha putuje s nami už od detstva. Je najlepším priateľom človeka, lebo dokáže povzbudiť a spríjemniť voľné chvíle. Je nenahraditeľným pomocníkom, ktorý ponúka množstvo nových informácií a zaujímavostí, pomáha nám spoznávať svet okolo nás. Schopnosť rozumieť textu a pochopiť ho, je pre úspech v živote a v štúdiu nevyhnutná. V škole sme si preto zvolili jeden novembrový týždeň, ktorý sme venovali hlasnému čítaniu a nazvali sme ho „ Týždeň hlasného čítania.“ Myšlienkou tejto aktivity bolo prehĺbiť vzťah ku knihám, zvyšovať záujem o čítanie a v neposlednom rade i vytvárať priateľské vzťahy medzi deťmi navzájom. Počas celého týždňa od 20.11.2023 – 24.11. 2023 chodili starší spolužiaci čítať mladším spolužiakom. Tí mladší tak mali možnosť vypočuť si  rozprávky a príbehy, ktoré im čítali starší kamaráti, zabaviť sa, bystriť svoju pozornosť, zapojiť sa do kvízov či odpovedať na rôzne otázky. Pevne veríme, že aj takouto formou boli starší i mladší žiaci motivovaní k čítaniu a vytvorili si tak bližší vzťah nielen ku knihám, ale aj k sebe navzájom.

            Srdečne ďakujeme všetkým žiakom a učiteľom, ktorí sa podieľali na tejto krásnej aktivite. Už teraz sa všetci tešíme na ďalšie pokračovanie.

            Fotky z akcie nájdete vo fotoalbume Týždeň hlasného čítania.

        • Vyhodnotenie súťaže iBobor
          • Vyhodnotenie súťaže iBobor

          • 6. – 10. novembra sa uskutočnila informatická súťaž iBobor. Tento rok sa žiakom našej školy veľmi darilo. 16. novembra sme v škole odmenili úspešných riešiteľov, dokopy sme rozdali až 54 diplomov. Z každej triedy spomeniem najviac úspešného riešiteľa tejto súťaže: Juraj Morvay – 2A, Patrik Prodaj – 2B, Vivien Jurčová – 3A, Paulína Bohunická – 3B, Adela Podhorská – 4, Matej Gažo – 5, Patrik Blaho – 6, Šimon Brestovanský – 7, Ema Choreňová – 8, Patrik Adamovič – 9. Všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželám a prajem veľa úspechov aj v ďalších súťažiach. Fotky si môžete pozrieť v galérii: Vyhodnotenie súťaže iBobor.